αρχική σελίδα
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΣΚΙΑΔΑΔΕΣ

Σκαρφαλωμένος σε μια κατάφυτη πλαγιά, νότια των Τζουμέρκων, στο   λόφο  της Τσούμας, στεφανωμένος από έλατα, ένας πανέμορφος οικισμός του Βουργαρελίου, του Δήμου Αθαμανίας 'Αρτας, οι Σκιαδάδες, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει  από  τα  χωριά των 'Αλπεων.

ΧΩΡΙΟ

Βαθύσκια, αιωνόβια πλατάνια σκιάζουν την όμορφη πλατεία του οικισμού, όπου μια παραδοσιακή ηπειρώτικη βρύση, η «Κασταλία», με δύο παραδοσιακά κανάλια  και ένα πέτρινο κεφάλι.... Αράπη στη μέση, καλωσορίζει τον επισκέπτη με το κελάρυσμά της και σβήνει τη δίψα του με τα κρυστάλλινα νερά της.

ΠΗΓΗ

Στο μικρό καφενείο, που λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι, μπορεί κανείς να ξαποστάσει, απολαμβάνοντας ντόπιο τσίπουρο, ύστερα από έναν περίπατο στα  γραφικά μονοπάτια του μικρού χωριού, και να θαυμάσει το αντικρινό στέμμα της «Ροϊστας» των Τζουμέρκων.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Κατάλοιπα της παράδοσης του οικισμού, που έχει  πίσω του αιώνες, είναι κυρίως δύο ναοί: ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, που έχει στις μέρες μας ανακαινισθεί, και το αρχικό, κτίσμα του ενοριακού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το  χαρακτηριστικό, κεκλιμένο καμπαναριό, έργο του χωσεψίτη μάστορα Γιάννη  Νταλακούρα. Στολίδια   του ναού αυτού είναι ακόμα το ξυλόγλυπτο τέμπλο, που φιλοτέχνησε ο επίσης χωσεψίτης τεχνίτης Γιάννης Σιόντης, και οι αγιογραφίες του τέμπλου, ζωγραφισμένες από Αγιορείτη μοναχό στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο ναός αυτός είχε  χρησιμοποιηθεί  ως  σχολείο  ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα έχει αντικατασταθεί από έναν καινούριο περικαλλή ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία, στο κέντρο του χωριού.

Σκιαδάδες ! !  ΄Ενας μικρός ηπειρώτικος παράδεισος για κάθε φυσιολάτρη !

Χρήστος Γ. Χρηστίδης Δ. Φ.     

φιλόλογος